Kreditní karta nemusí znamenat jen vyhazování peněz. Dobře zvolená karta a přístup k ní, může ročně ušetřit několik stokorun nebo i pár tisíc. Pokud dodržíte několik základních pravidel, zaplatí Vám banka více než Vy jí. Ale zároveň Vás jejich nedodržení může přijít pěkně draho.

Prvním pravidlem je hlídání bezúročného období. Kreditní karta je pro klienta výhodná jen v tomto období. Mluvíme zde o době od data platby do data splatnosti karty, přičemž jeho délka se může u různých společností lišit. Pokud v tomto období splatíte celou půjčenou částku, neplatíte bance za půjčené peníze žádné úroky. Půjčka z karty se vyplatí jen v případě, že zaplatíte včas.

Druhým pravidlem je vyhnout se bankomatu obloukem. Výběr z bankomatu kreditní kartou Vás vyjde opravdu draho. Nejenže zaplatíte nemalý poplatek, v řádu desítek někdy i stovek korun, ale ani nebude uplatněno bezúročné období.  

S kreditní kartou jsou často spojeny i slevy a benefity, které Vám vrátí část peněz zpět. Výhodné jsou karty, které nabízejí jedno až dvě procenta zpět z každého nákupu. Součástí bývají také různé benefity a slevy u obchodníků. Pokud tedy kreditní kartu s těmito výhodami máte, vyplatí se ji využívat naplno.

Čtvrtým pravidlem je dobře počítat. Bonusy a výhody jsou pěkná věc, ale vždy si musíte spočítat, zda jsou vyšší než poplatky spojené s kartou. Zkontrolujte si, zda na Vaší kartě nejsou účtovány nějaké poplatky (za vedení, za výpis, pojištění…), pokud ano, měly by být nižší než je Vaše úspora.

Posledním a nejdůležitějším pravidlem je udržet spotřebu. Výhody kreditní karty ztrácejí smysl, pokud se necháte strhnout a budete utrácet jen proto, abyste ušetřili. Nebo podlehnete nějaké lákavé koupi.

Pokud se Vám tato pravidla nepodaří dodržet, je kreditní karta Vaším nepřítelem a do těchto vod se raději nepouštějte!