V souvislosti s novým občanským zákoníkem je odpovědnost často diskutovaným tématem a neustále si zdůrazňujeme, že každý z nás by ji měl brát opravdu vážně. O tom, že opakování je matka moudrosti, svědčí především statistiky. Pojištění odpovědnosti má uzavřeno pouze 30% z nás, a to většinou na velmi nízké částky.

Často se setkáváme s tím, že se jedná o zbytečně vyhozené peníze pojišťovně. Pojďme se tedy podívat na to, jaké situace nám mohou udělat nečekaný vítr v peněžence. Velmi častým zdrojem škod jsou děti. Vaše děti nemusí patřit zrovna mezi ty hyperaktivní, abyste si dokázali představit jejich ne vždy zvládnutelnou pohybovou aktivitu v obchodě s elektronikou či u regálu s vínem, která může skončit přemístěním vystaveného zboží na podlahu. Také návštěvu u známých může znepříjemnit rozbitá televize nebo jiný kus nábytku či elektroniky, okno nebo drahocenný kousek po babičce.

Další v pořadí jsou domácí mazlíčci. Nejsou to jen situace, kdy váš pejsek někoho pokouše. Ale domácí mazlíčci mohou v obchodech a na návštěvách u známých působit stejně destruktivně jako děti. A takové rozkousané boty vaší kamarádky, zatímco jste popíjeli kafíčko, nemusí být také zrovna levnou záležitostí.

Ale i těm z nás, kteří děti a zvířata nemají, hrozí celá řada příhod. Majitelům bytů asi není nutné připomínat jejich noční můru z vytopení sousedů, sportovcům zase srážku při lyžování na sjezdovce nebo nezvládnutí jízdy na kole v blízkosti nejnovějšího modelu luxusního automobilu. Nebo taková jízda s plným nákupním košíkem po parkovišti před supermarketem. Kdo z nás nemá na svém vozidle památku na nějaký nákup. Z pojištění odpovědnosti lze ale uhradit i mnohem prozaičtější škody, jako je červené víno na světlém koberci či kostýmku některé z dam.

Nemusí se jednat vždy o statisícové odškodnění za ublížení na zdraví, ale i drobné škody se mohou pohybovat v řádech tisíců korun, jak ukazují statistiky pojišťoven. Pojištění odpovědnosti stojí pár stokorun ročně, ale kryje odpovědnost celé rodiny.