Stále přibývá lidí, kterým by splátka hypotéky značně zatížila rodinný rozpočet.

ČNB totiž od 1. dubna 2022 opět zvýšila úrokové sazby, tentokrát dvoutýdenní repo sazbu navýšila o 0,50 procentního bodu na rovných 5 % p.a. Tímto krokem se samozřejmě snaží krotit inflaci, která již pokořila hranici 11 %, nicméně navýšení 2T repo sazby povede k dalšímu zdražování úvěrů a to pro klienty uvažující o vlastním bydlení není vůbec dobrá zpráva. Už v březnu byla průměrná sazba hypotečních úvěrů 4,62 %, zatímco na konci roku 2021 byla „pouhých“ 3,81 %. Po posledním navýšení ČNB je jenom otázkou času, kdy průměrná sazba hypotečních úvěrů překoná 5% hranici.

Pro schválení hypotéky navíc začaly platit nové limity - LTV, DTI, DSTI. 

(více zde:https://www.prosperityfs.cz/blog/119-novinky-v-poskytovani-hypotecnich-uveru).

Vzhledem k výše uvedenému se očekává, že trend bydlení v nájemních bytech tak bude podle odborníků letos ještě výrazně sílit.

Přesto všechno se podle odborníků žádný pokles cen nemovitostí nechystá. Zvyšování úrokových sazeb spolu se zavedením staronových omezujících podmínek pro poskytování hypoték, bude sice znamenat určité zpomalení růstu cen nemovitostí, nicméně kvůli kriticky nízké nabídce nemovitostí a pokračujícímu růstu inflace nemůžeme očekávat pokles cen nemovitostí.

Nechte si od našich kolegů spočítat, kolik Vám může nemovitost do budoucna vydělat i při současných cenách a úrocích v porovnání s nájemním bydlením. Vše přehledně a srozumitelně díky výstupu z naší Hypoteční kalkulačky.