Na hypotečním trhu je dnes rušno, protože rekordně nízké úrokové sazby hypoték vytvořily ideální podmínky pro financování vlastního bydlení. Avšak nájmy se také snížily a pro mnoho lidí mohou být výhodnější. Na to, zda je zrovna pro Vás lepší koupit nemovitost, nebo být v nájmu, působí řada vlivů. Při zvažování hypotéky či nájemního bydlení je nutné pečlivě posoudit své potřeby, preference, životní styl, možnosti i věk.

Zásadní vliv na to, zda si vzít hypotéku, nebo raději zvolit nájemní bydlení, má aktuální životní styl. Založení rodiny či kariérní růst bývá motivem k vlastnímu bydlení. Obecně lze říci, že pokud jste se už rozhodli pro určité místo, má pořízení vlastního bydlení smysl, protože na rozdíl od pronájmů nabízí mnohem větší jistotu. Dalšími efekty vlastního bydlení může být také dlouhodobý růst cen nemovitostí, a tím růst hodnoty vlastního majetku, možnost přizpůsobit si byt či dům svým představám nebo jako zajištění na stáří.

 Jedním ze zásadních vlivů je cena nemovitostí. Zatímco úrokové sazby hypoték jsou v celé zemi stejné, ceny nemovitostí a pronájmů se značně liší. Hypoteční úvěr se vyplatí tam, kde je jeho splátka stejná nebo nižší než tržní nájem. V současnosti toto tvrzení platí například pro Ostravu, pro Ústí nad Labem, ale i pro Brno. Naopak v Praze jsou nemovitosti tak drahé, že jsou tam stále oblíbenější nájemní byty.

Při kalkulaci výhodnosti nájemního nebo vlastního bydlení nesmíte zapomenout zohlednit veškeré náklady obou variant – pojištění, fond oprav, náklady na údržbu nemovitosti, ale také cena energií. Pokud bude nájem levnější než takto upravená splátka hypotéky, může být lepším řešením. Navíc ceny pronájmů z důvodu levných hypoték také klesají.

Nájemní bydlení je vhodné především pro mladé páry, které ještě nemají stabilní zaměstnání a nevědí, kde vlastně chtějí bydlet. Dále v situaci, kdy chcete mít otevřenou cestu ke snadnému odstěhování nebo na hypotéku nedosáhnete kvůli věku či finančním možnostem. Bydlení v nájmu je obvykle výhodné i tehdy, pokud v dohledné době očekáváte nemovitost jako dědictví nebo dar.

Dalším argumentem pro nájemní bydlení může být skutečnost, že o vlastní bydlení se musíte starat, jinak zchátrá. Péče o majetek bývá často finančně i časově náročná. U nájemního bydlení má povinnost starat se o majetek jeho majitel. Pokud tak nečiní, můžete se rozloučit a najít si jiné bydlení.

Obě varianty mají svá pro a proti a je nutné zvážit všechny okolnosti, které ovlivňují právě Vaši situaci. Přesto bydlení "ve svém" upřednostňuje většina Čechů – podle aktuálního průzkumu ho vlastní už 77 % lidí.