5 kroků k vaší finanční bezpečnosti 

 

Krok 1: Sestavte si rozpočet a sledujte své výdaje

Finanční bezpečnost začíná s pochopením toho, kam vaše peníze jdou. Začněte tím, že sestavíte jednoduchý rozpočet. Zaznamenávejte své příjmy a veškeré výdaje, abyste měli přehled o tom, kolik peněz máte k dispozici každý měsíc. Sledování výdajů vám pomůže identifikovat oblasti, kde můžete šetřit a lépe plánovat své finance. Jak může takový rozpočet vypadat? Vytvoříte si jej snadno v excelové tabulce, kterou na ukázku vidíte ZDE. Nebo lze využít různé mobilní aplikace. Nic se nevyrovná pocitu, když si sami musíte zapsat zbytečné výdaje. 

Krok 2: Vytvořte si tzv. finanční polštář 

Finanční polštář je vaší finanční záchrannou sítí v případě nečekaných událostí, které nevyřešíte z přebytku z poslední výplaty. Co to může být? Například rozbitá pračka nebo nutná výměna brzd u vašeho auta. Ukládejte proto pravidelně malé částky peněz, které vám poskytnou finanční stabilitu v případě neočekávaných výdajů. Budete méně ve stresu, jestliže se vám doma něco přihodí. Doporučujeme nastavit si trvalý příkaz v termínu hned po výplatě. Peníze vám pak na konci měsíce nebudou chybět. 

Krok 3: Splácejte dluhy a vyhýbejte se novým

Projděte si všechny své existující půjčky nebo dluhy a začněte je systematicky splácet. Zároveň se vyhýbejte novým dluhům a snažte se žít podle svých možností. U větších výdajů si položte otázku, jestli danou věc skutečně potřebujete nebo ji jen chcete. Díky tomu budete mít větší kontrolu nad svými financemi a budete moci dosáhnout dlouhodobého finančního zdraví. Nebudete se muset třeba zadlužovat velmi nebezpečnými úvěry před Vánoci na koupi vánočních dárků. 

Krok 4: Investujte do svého vzdělání a rozvoje dovedností

V dnešní době je klíčové neustále se rozvíjet a přizpůsobovat se měnícím se pracovním podmínkám. Investice do svého vzdělání a rozvoje dovedností vám mohou pomoci získat konkurenční výhodu na trhu práce a zvýšit vaše příjmy v budoucnu. Mějte na paměti, že investice do sebe samého jsou dlouhodobým způsobem, jak posílit svou finanční pozici. Taková investice může mít podobu kurzu, workshopu, knihy nebo semináře. 

 

Krok 5: Plánujte svůj důchod a udržujte dlouhodobou perspektivu

Zdá se vám, že máte do důchodu ještě daleko? I když vás od něj možná dělí desítky let, čím dříve jej začnete plánovat, tím lépe pro vás. Prozkoumejte možnosti spoření na důchod, jako jsou DPS (důchodové penzijní spoření) nebo DIP (dlouhodobý investiční produkt). Dlouhodobá perspektiva vám umožní využít efektu složeného úroku a zajistit si pohodlný důchodový věk. Pro začátek vá stačí i malá částka. Mnohem důležitější je však začít. 

Rozhodně si nenechte ujít náš článek, ve kterém jsme jednoduše vysvětlili pojmy týkající se spoření na důchod. 

Sledování těchto pěti kroků vám pomůže postupně budovat finanční bezpečnost. Nezapomeňte, že každý malý krok směrem k lepším financím může mít dlouhodobý pozitivní dopad na váš život. A naši finanční poradci jsou připraveni vám zodpovědět jakékoliv dotazy. Nemusíte být na své finance sami.