Vyznáte se ve svém životním pojištění? 

Život je plný nečekaných zvratů a výzev, a přesně k tomu nám může být nápomocné životní pojištění. Tato finanční ochrana se stává stále důležitější součástí plánování pro budoucnost. Pojďme se společně podívat na to, co životní pojištění vůbec znamená, pro koho je vhodné, co by mělo obsahovat, co by nemělo chybět a jak vám v běžném životě může zachránit vaše finance a rodinnou pohodu. 

1. K čemu slouží životní pojištění?

Stále se ještě někdy setkáváme s názorem, že životní pojištění znamená: Něco se mi stane a já za to dostanu peníze. Ale pozor. I když dostanu peníze, zranění nebo nemoc se mi nevyléčí. Smyslem pojištění je nahradit propad příjmu, pokud se mi něco stane a já nemohu kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu pracovat jako doposud. 

Životní pojištění si můžete představit jako takovou skládanku - záleží jen na vás, jak si jej nastavíte a co bude krýt. 

Před tím, než si pojištění zřídíte, se zeptejte sami sebe:

  • Potřebuji se pojistit? Opravdu změna mého zdravotního stavu omezí moje příjmy?
  • Na co se pojistím? Kvalitní životní pojištění by se mělo vztahovat na úrazy i nemoci a mělo by pokrýt co možná největší množství krizových situací.
  • Mám se pojistit na vše? Určitě ne, pouze na ty situace, které byste finančně nezvládli ustát. Například 14 denní rýma nebude mít na vaše příjmy takové fatální důsledky jako invalidita a s tím spojený pokles příjmu třeba na dobu  15 let. 

  1. Kdo by ho měl mít sjednané?

Životní pojištění není vyhrazeno jen pro konkrétní skupinu lidí. Je určené především pro každého, jehož výše příjmu může být ohrožena zdravotním stavem. V podstatě je vhodné pro každého, kdo má závazky vůči rodině nebo úvěry, jako jsou hypotéky či půjčky. 

Mělo by být zváženo třeba v případě těch, kteří finančně podporují jiné osoby - například děti či rodiče. Představte si situaci, kdy v důsledku úrazu nebo nemoci strávíte několik týdnů, možná i měsíců, v nemocnici a budete dočasně neschopni vykonávat práci. S běžnou měsíční výplatou se můžete ihned rozloučit. Kde vezmete dostatek peněz, abyste mohli dětem zajistit stravu, oblečení nebo kroužky? Se správně nastaveným životním pojištěním máte v tomto případě o starost méně. 

Ovšem životní pojištění není jen o pokrytí výdajů při krátkodobém léčení úrazu, nemoci nebo v případech trvalých změn schopnosti pracovat. Nutné je zmínit i případ smrti. Pokud jen na mně někdo finančně závislý, mohu ho po své smrti ohrozit dluhy (dluhem jsou myšleny například hypoteční úvěry, leasingy nebo jiné druhy úvěrů). 


3. Jaké pojistné částky zvolit? 

Jelikož účelem životního pojištění je nahradit příjem v případě, kdy nemohu pracovat, měla by výše pojistné částky sloužit právě k tomu. Je vhodné položit si otázku: Jak bych na tom byla/a, kdyby se mi něco stalo a já nemohla/a pracovat? Nadefinujte si různé situace a podle toho zvolte výši pojistné částky.  Nelze obecně říci nějakou částku, jelikžo vždy záleží na vaší konkrétní situaci. Jiné množství financí bude potřebovat v případě snížení pracovní neschopnosti otec od rodiny s 5 dětmi a jiné zase matka samoživitelka. 

4. Co v něm zahrnuto určitě není?

Každé pojištění, i to životní, má své výluky ( situace, kdy nemáte na vyplacení pojistné částky nárok). Obvykle se nevztahuje na situace jako je úmrtí v důsledku nelegálních činností. Specifické vyloučené situace se mohou lišit v závislosti na konkrétních podmínkách pojistky. Proto je nezbytné, abyste zcela rozuměli své životní pojistce,  jaké jsou zde podmínky i výluky. Pokud si nejste jisti, rozhodně je vhodné kontaktovat v těchto případech finančního poradce, který vám vše vysvětlí a pomůže vybrat to nejlepší řešení pro vás a vaši rodinnou situaci. 

5. Kdo mi pomůže vyznat se více v životním pojištění?

Někdy může být náročné se ve všem zorientovat. Od toho tu jsou ale naši i finanční manažeri a poradci, kteří jsou v tomto ohledu profesionály a takové záležitosti řeší denně s desítkami klientů. 

Nezapomínejte na to, že životní pojištění je investicí do budoucnosti, která může poskytnout klid a bezpečí v nejistých časech. Před sjednáním je však důležité pečlivě zvážit potřeby a cíle jak vašich osobních,  tak celé rodiny.