Panika na trzích se dá využít jako střelný prach

Jen málokdo přehlédl paniku v médiích způsobenou propadem akciových trhů. Tento pokles vyvolalo hned několik spouštěčů:

  • Warren Buffett prodal zhruba polovinu svého podílu ve společnosti Apple. Mnoho investorů pečlivě sleduje obchodní rozhodnutí Berkshire Hathaway, kterou Buffett řídí, a snaží se je analyzovat, napodobovat nebo přizpůsobovat svým vlastním investičním rozhodnutím. Každopádně v poslední době udělal Buffett několik přešlapů, které i sám přiznal. Berkshire díky tomu prodeji nyní drží velký objem hotovosti, což vedlo k spekulacím, že se firma chystá na nákupy.
  • Neuspokojivé výsledky technologických společností ukázaly, že investoři očekávají vyšší ziskovost díky rozvoji a využívání umělé inteligence. Ve spojení s prodejem podílu v Applu, který provedl Warren Buffett, řada investorů tento vývoj vyhodnotila jako vážný problém. Tento dojem mohl být umocněn také tím, jak média obě události spojovala.panika trhy akcie
  • Po několik měsíců v řadě roste v USA procento nezaměstnanosti, což je jeden z indikátorů recese. Recese je definována jako pokles reálného HDP minimálně dvě čtvrtletí po sobě. Kromě míry nezaměstnanosti je indikátorů mnohem více.
  • Základní úroková sazba po zasedání FEDu zůstala na hodnotě 5,5 %, i když se na každém zasedání očekává její snížení. Další zasedání je naplánováno až na září 2024. Řada ekonomů varuje před hrozící recesí, protože vyšší úrokové sazby tlumí růst ekonomiky a nepříznivě ovlivňují i růst nezaměstnanosti.

Investoři spojili prodej podílu Warrena Buffetta, nedosažení očekávané ziskovosti díky umělé inteligenci a rostoucí nezaměstnanost s obavami z nastupující recese v USA, která byla podpořena stále vysokými úrokovými sazbami FEDu. To vedlo k panice na trhu, která se nejprve projevila v USA, ale díky vzájemné provázanosti s evropským trhem se rozšířila i do Evropy a částečně do Japonska. Řada investorů, pod vlivem šokujících mediálních titulků, začala prodávat akcie, což se odrazilo na cenách na akciovém trhu.

Na akciových trzích se pravidelně střídají poklesy a růsty, což je jev známý jako volatilita. Poklesy o 10 % se v průměru objevují jednou ročně a jsou nedílnou součástí akciového trhu. Média často zveřejňují šokující zprávy, aby zvýšila čtenost nebo sledovanost a tím i příjmy z reklamy. Tyto zprávy mají za cíl vyvolat emoce a přimět čtenáře kliknout na titulek a přečíst si celý článek.

Při pravidelných nákupech a průměrování ceny může tento pokles znamenat, že klient nakupuje ve slevě a při zotavování trhu v portfoliu tyto prostředky zafungují jako střelný prach, který vystřelí kulku z hlavně zbraně. Podobně jako vystřelí hodnotu portfolia.