Od 1. října 2024 vstoupí v platnost nový online systém pro zpracování dat o platnosti povinného ručení. Některé pojišťovny tyto změny zavádějí už v září 2024.

Zde je přehled klíčových informací:

  • Pojišťovny budou nově povinny v reálném čase online posílat informace o nových smlouvách, změnách a ukončení povinného ručení do databáze České kanceláře pojistitelů (ČKP).
  • Databáze ČKP se stane hlavním zdrojem informací pro Policii ČR a registry vozidel při ověřování platnosti povinného ručení. Už nebude nutné, abyste na území České republiky vozili zelenou kartu, protože Policie ČR si bude moci platnost povinného ručení ověřit online a ihned. Stejně tak už nebude potřeba nosit s sebou při registraci nebo přihlášení vozidla pojistnou smlouvu a zelenou kartu.

Aby Česká kancelář pojistitelů měla správné informace o platnosti pojištění, musí tyto údaje od pojišťoven obdržet ihned, a to s ručením za jejich správnost. V minulosti se občas stávalo, že si klient sjednal povinné ručení a obdržel zelenou kartu. Pokud ale nezaplatil první pojistné do 14 dnů, nebo někdy i déle, smlouva nevznikla. Přesto se klient mohl prokazovat zelenou kartou, ačkoliv vozidlo nebylo pojištěno.

Aby pojišťovny mohly ručit za platnost povinného ručení, budou muset změnit přístup k platbě prvního pojistného vzhledem k počátku pojistné smlouvy. Pojišťovny zvažují 3 způsoby, jak vyřešit brzký počátek pojištění a platbu prvního pojistného:

  1. Platba kartou online. V případě, že je třeba, aby pojištění platilo ihned nebo do několika dnů, pošle pojišťovna klientovi po sjednání e-mail s odkazem na platební bránu. První pojistné je nutné uhradit kartou online nebo přes Google Pay do 60 minut od sjednání.
  2. Smlouva s pevným datem počátku. Tento způsob je doporučený při sjednání pojištění s počátkem delším než 7 dnů. Pokud do uvedeného data počátku pojištění nedojde k úhradě prvního pojistného, povinné ručení nevznikne.
  3. Smlouva s předpokládaným datem počátku. Při sjednání pojištění stanoví pojišťovna časové rozmezí, do kdy musí být první pojistné připsáno na účet (obvykle 7–14 dní). Datum počátku pojištění bude den, kdy pojišťovna obdrží první pojistné.

S tím souvisí i změna, kdy pojišťovna odešle zelenou kartu až ve chvíli, kdy nebude pochyb o platnosti pojistné smlouvy.

Přestože již nebude povinnost vozit zelenou kartu na území ČR, doporučujeme ji vozit při cestách do zahraničí. Policie v jiných státech totiž nemá online přístup k databázi České kanceláře pojistitelů.